Jag har tidigare skrivit om vikten av att testa många olika idéer för att hitta den bästa lösningen. För att göra det behöver man också flera olika personers perspektiv på problemet och det bästa sättet är oftast att tillsammans i workshop-form prova olika inriktningar. Men om man inte har tid att träffas och workshopa då? 

En ny metod

Under en period arbetade jag intensivt tillsammans med en branschkollega, vid namn Daniel Liljeblad, mot samma kund. Vi var båda mycket hårt belastade och hur vi än försökte så hittade vi ingen tid att workshopa tillsammans. Vi hittade då på en ny metod som vi kom att kalla för Ping-pong sketching™.

Underrubrik

Den går till så att man inleder med en kort brief över vilket problem som ska lösas. En person skissar på en designlösning och lämnar sedan över skisserna till nästa person. Denna person jobbar vidare på skisserna och/eller tar fram nya. De lämnas tillbaka till den första personen som fortsätter, och så vidare tills båda är nöjda.

Efter några omgångar har man kommit fram till en designlösning som garanterat är bättre än om man bara suttit själv.

Här är några exempel på skisser som vi skickade fram och tillbaka mellan oss.

Fördelar och nackdelar

Fördelen med den här metoden är att man kan bygga på varandras idéer samtidigt som man i lugn och ro själv kan skissa. Det undermedvetna får också en chans att att bearbeta idéerna under tiden som bollen ligger hos den andra. 

Den stora nackdelen är att det tar längre tid än om man träffas och jobbar igenom flera iterationer i ett svep tillsammans. Det blir inte heller samma dialog som om man jobbar ihop. 

Den här metoden är inte alltid den rätta, men har man det pressat och inte kan hitta en tid att arbeta tillsammans så är den ett förträffligt alternativ. Prova själv om du har svårt att hitta tid för en workshop med dina kollegor!