Barn har ett speciellt sett att se på världen. De är väldigt nyfikna och ser en möjlighet att lära i allt omkring dem. Som vuxna är vi inte längre lika öppna för detta utan fyller vårt sinne med antaganden och förutfattade meningar. Men det går att ändra på! Beginner's mind kan hjälpa dig hitta nya perspektiv.

Det finns en gammal historia om en professor som besökte en man för att lära sig om Zen. Mannen erbjöd sig att hälla upp en kopp te till professorn, men när koppen var full slutade han inte hälla. Professorn kunde till slut inte hålla sig längre utan frågade varför han fortsatte hälla trots att koppen redan var full.

"Precis som den här koppen", svarade mannen, "är ditt huvud redan fyllt av idéer och åsikter. Jag kan inte lära dig Zen förrän din kopp är tom".

Det han menade var att man genom att släppa förväntningar och antaganden om något kan se saker med ett öppet sinne. Det kallas beginner's mind, en nybörjares perspektiv. Ordet 'nybörjare' får dig kanske att tänka på någon som är okunnig och överväldigad av allt nytt - men nybörjare ser också på allt med nyfikenhet och förundran. 

Ett nytt sätt att tänka och vara

Jag har tidigare skrivit om hur man kan öppna upp sitt tänkande genom att vara medveten om vanliga tankefällor som är lätta att fastna i. Genom att anta ett beginner's mind når du en annan nivå av öppenhet som hjälper dig se saker på ett nytt sätt. Detta kan göras på olika sätt och på olika nivåer beroende på vad du gör. Zenhabits skriver exempelvis om hur det kan förändra sättet du ser på din frukost:

  • Det är som att du aldrig gjort det förr och därmed inte vet vad du kan förvänta dig.
  • Du studerar skålen, skeden och maten och är öppen för att se detaljer du inte vanligtvis skulle märka.
  • Du förundras av textur, smak och lukt.
  • Du tar inte maten för given utan uppskattar varje tugga.

Vad har förändrats? Graden av närvaro. När du är verkligt närvarande ser du tydligt saker som annars blir förbisedda.

Det är detta barn är så bra på. Det går inte en dag utan att de prövar något nytt och världsomvälvande. De gör det med en stor dos nyfikenhet och leklust och tar inget för givet. Inte en dag går förbi utan att de ifrågasätter och vrider och vänder på precis allt i deras närhet. "Vad är det", "varför är den blå"och "varför är det så" -  ingen fråga är oviktig. De vill ha svar och de vill ha svar nu.

Barn är experter på att ifrågasätta och känner nyfikenhet på ett helt annat sätt än vuxna. Foto: Annie Spratt on Unsplash

Fördelarna med beginner's mind

Att snabbt läsa av en situation eller person vi möter är ursprungligen en teknik för överlevnad. Den är ett arv från tiden vi var primitiva jägare och var en praktisk egenskap för att snabbt göra en riskbedömning. Vi använder samma egenskap även idag, bara på ett lite annat sätt. Om du exempelvis träffar en ny person som visar sig arbeta som lärare söker du automatiskt igenom dina tidigare kunskaper om yrket för att tolka det. Det är en blandning av att vilja visa respekt inför personen i sig samtidigt som det också är frestande att visa att vi "vet preciiiis". Vi känner väldig stolthet i kunskap. 


När vi bedömer något utifrån tidigare kunskap och erfarenhet innebär det att vi gör ett antagande om det. Detta skapar ett bias, som gör att vi får svårt att ta in ny information (tänk på den överfulla koppen). När du gör ett antagande om vad läraryrket innebär är du för upptagen med att känna stolthet i vad du redan kan, och missar möjligheten att lära dig något nytt.

Beginner's mind handlar om att hålla ett öppet sinne, att visa empati och att lägga sin personliga stolthet och begär åt sidan. Det gör det till ett kraftfullt verktyg både i vår vardag och inom UX. Det låter oss kliva ur vårt bias och våra tankar om vad vi tror är möjligt, och låter oss istället fokusera på det som är.

"In the beginner's mind there are many possibilities, in the expert's mind there are few."
- Shunryu Suzuki

Om du vill veta mer om hur man kan applicera beginner's mind på praktiskt designarbete så kan jag rekommendera artikeln som är skriven av Jonah Jones, lead designer på Oculus.

Hur gör man?

Så låt oss säga att du läst noga eller skummat igenom och blivit nyfiken. Du vill testa. Bra! Nyfikenhet är trots allt ryggraden i ett beginner's mind. Här är några exempel på hur du kan trigga den.

Meditera

Ryggraden i ett beginner's mind är att vara närvarande. Då kan du börja kika närmare på saker och ifrågasätta. Människan är duktig på att tänka framåt för att vi tidigare behövde fokusera på att överleva. Detta sätt att tänka är dock sämre för närvaron. Just därför är meditation viktigt, för att lära sig hantera den stora mängd tankar som ständigt susar genom huvudet. Det handlar inte om att stänga tankarna ute, bara om att inte ge dem lika stort inflytande. 

Försök göra en vana av att meditera en liten stund varje dag eller åtminstone några gånger i veckan. Det finns mängder av böcker och appar som lär dig mer om hur du kommer igång. 

Våga ställa dumma frågor

"Åh, det låter jobbigt" tänker du säkert. Mja, jag håller inte med. Enligt min mening är det de dumma frågorna som ofta ger riktigt bra svar.

Som UX-designer ställer jag många sådana frågor. Jag är van vid att folk höjer på ögonbrynen när jag frågar någon vad dennes, ofta ganska vanliga, yrke innebär för just den personen. Men svaret brukar förvåna mig, eftersom personen ifråga ofta lyfter något jag inte tänkt på. Testa!

Genom att våga ställa "dumma" frågor kan du nå information som annars hade gått dig förbi. Foto: Mimi Thian on Unsplash

Sist men inte minst...

Det kommer ta tid att lära sig detta perspektiv och det är svårt att bibehålla det i allt man gör. Men du har redan tagit ett stort steg genom att lära dig lite om beginner's mind. Och då förstår du säkert att det trots allt inte handlar så mycket om slutmålet, utan om resan dit.

Toppbild: Daoudi Aissa on Unsplash