From Business to Buttons är en återkommande konferens skapad av inUse som varje år drar en stor publik som antingen arbetar med, eller bara är nyfikna på, UX- och service design. I år hölls konferensen på mäktiga Cirkus i Stockholm under en av majs soligaste dagar. Vi var där!

Den röda tråden i årets föredrag var förändring inom design, både för hur UX kommit att omprioriteras inom organisationer men även i form av säkerhet och tillgänglighet. Ett av de större namnen var Jared Spool, en legend som varit verksam inom UX sedan innan det kom att få sitt namn. Han är grundare till UIE och har tillsammans med Dr. Leslie Jensen-Inman skapat Centre Center som fokuserar på att utbilda nästa generations UX-designers. Hans föredrag Beyond the UX Tipping Point handlade om hur UX gått från att vara en förbisedd kraft i utkanten av projekt till att bli en ovärderlig del för framgångsrika organisationer. Spool jämförde med modellen The Conscious Competence Ladder, som förklarar hur en individ kan gå från omedveten inkompetens till att medveten kompetens. Han menade att ett team aldrig kan bli starkare än dess svagaste länk. Därför är det viktigt att UX-designers och berörda parter i organisationer har en gemensam förståelse för vad man egentligen arbetar för.

Spool menar att högre kompetens är något alla vinner på och att vi därför måste hjälpa varandra. Rädslan för att plötsligt stå utan uppdrag som UX-designer är egentligen obefogad, eftersom en ökad kompetens skulle innebära att vi behöver lägga mindre tid på att motivera basala komponenter i gränssnitt. Den tiden kan istället användas för att tackla större och mer utmanande problem.

UX-legenden Jared Spool's talade om hur nivån av UX-involvering förändrats genom åren.
Nästa talare, Ame Elliot från Simply Secure, talade om en annan förändring i samhället som är högst aktuell i och med GDPR som snart träder i kraft. Eftersom teknik är en så stor del av vår nutida värld kopplas allt fler produkter samman vilket skapar ett stort ekosystem. Men när din supersmarta vattenkokare kan användas för att spåra dig till ditt hem - och andra dyra ägodelar - finns uppenbara risker. Elliot menar att vi med hjälp av rätt tonalitet kan inkludera användaren på ett sätt som skapar större medvetenhet kring integritet utan att göra det till en tidskrävande och knepig process. Simply Secure tillhandahåller en generös kunskapsbank för den som är nyfiken på hur man kan gå tillväga.
Ame Elliot talade om utmaningarna i säkerhet som kommer med Internet of Things.
Med en så fullspäckad dag och så många nya ansikten är det omöjligt att minnas exakt allt. Men några saker som sticker ut lite extra är speldesignern Kellee Santiagos nästintill hypnotiska demonstration av det prisbelönta spelet Journey, designledaren Maria Giudices sköna attityd och kreativa strategier för att förändra företagskulturen i ett företag med många år på nacken - och de enorma croissanterna som serverades i en av pauserna. Som tur är dyker videos från konferensen snart upp på From Business to Buttons sajt, så håll utkik! Jag kommer kika igenom dem åtminstone en gång till för att fräscha upp minnet och återuppleva de bästa delarna.
Vi kände en blandning av fascination och förskräckelse när Jared Spool visade bilder på Disney Worlds tidigare sajt (ledtråd: inte så användarvänlig). Foto: inUse
Toppbild: inUse