Samantha Persson studerar sitt tredje och sista år på Interaktiva medier och webbteknologier, inriktning interaktiva medier, vid Linnéuniversitetet här i Växjö. Under november till och med januari har hon praktiserat hos oss, något som varit lärorikt både för henne och för oss. Här är hennes egna ord om praktiktiden!

Hej Samantha! Vill du berätta lite mer om vem du är?
Jag är 21 år och kommer härifrån Småland, men bor i Växjö sedan 2016 då jag började studera här. Parallellt med studierna arbetade jag tidigare på ett start up-företag där jag skötte viss UI-design och utveckling.

Jag har alltid varit väldigt teknikintresserad och velat kombinera det med min kreativitet. Min utbildning gav mig det bästa av två världar - i den får jag jobba både tekniskt och kreativt. Till en början var jag inställd på att läsa den webbteknologiska inriktningen, men jag insåg snart att den andra inriktningen, interaktiva medier, passade mig bättre. Det var genom den som jag fick upp ögonen för UX. Jag visste inte vad det var innan jag började studera, men nu ser jag verkligen nyttan i att ha användaren i åtanke.

Vad hade du för förväntningar på praktiken?
Det jag såg mest fram emot var att göra något praktiskt utanför skolmiljön, och gärna i en trevlig miljö med folk som är duktiga inom sitt yrke och vill hjälpa mig utvecklas. En klasskamrat tipsade mig om Meetod och det kändes som ett bra tillfälle att få lära mig om UX-design och testa att arbeta med det i större utsträckning. Kanske skulle det kunna vara något för mig i framtiden?

Vad har du fått göra under praktiken?
Ett av de större projekten jag varit med i är effektkartläggningen för Växjö kommuns nya Intranät, där jag varit med under intervjuer och tagit anteckningar. Sedan analyserade vi informationen vi fått fram för att ta fram beteendeprofiler.

Jag har också varit med i projektet för Danfoss grafiska programmeringsverktyg för inbäddade system i hydrauliska lösningar, där det blivit både användningstester, prototyper och workshops. Det har varit ett iterativt arbete där vi skissat mycket på lösningar tillsammans.

Under tiden har jag lärt mig designverktyget Figma som är särskilt anpassat för att arbeta tillsammans i realtid. Det har vi använt både för simplare mock ups och mer avancerade prototyper. Dessutom har jag skapat illustrationer till lite mindre projekt, som TraceMyFile och Klimatklicket, och en logotyp till Boards on Fire. Jag är van vid Illustrator sedan innan men nu utmanades jag att arbeta ännu mer effektivt än jag tidigare gjort.

Vad tar du med dig från praktiken?
Jag har lärt mig så mycket, både generellt om UX-design och metoder men också om UI-design och hur man designar effektivt. Min största lärdom är hur rätt det här yrket känns och jag vet säkert att det är något jag vill hålla på med i framtiden. Jag var tidigare osäker på mitt framtida yrke, men precis som jag hoppades fick praktiken det att klarna. Dessutom blir jag kvar som timanställd UX-designer vilket är kul!

Sedan är det ju alltid en utmaning att komma till en ny miljö med nytt folk och lära sig vilka rutiner som finns på arbetsplatsen och hur det fungerar. Det var helt klart en omställning att komma från en timanställning till att jobba mer fasta tider. 

Hur är det att praktisera hos Meetod?

Att arbeta på en konsultbyrå var något nytt. Jag gillar att kunna växla mellan flera projekt, det är bra med variation. Jag har också uppskattat att kunna jobba nära någon med mer erfarenhet, det kan man lära sig så mycket av. Det har också varit skönt att inte kastas in direkt i något, utan jag har fått komma in i projekten stegvis. Gabriel uppmuntrar nyfikenhet och lärande vilket också känts kul.

Vad har varit roligast?

Jag älskar att lära mig nya saker så praktiken har varit superkul! Att exempelvis få komma ut till kunderna och se hur de har det har varit väldigt lärorikt. Dessutom har jag fått lära känna nya trevliga människor och jag har trivts väldigt bra i miljön.


Har du några tips till andra som ska börja sin praktik?

Det kommer kännas nervöst i början men det släpper när man kommer in i det mer. Viktigast är att du är öppen för att lära dig nya saker och att lyssna på dem som arbetat med det ett tag. Ta alla chanser du får till att lära dig något nytt, det är ju anledningen till att du är där! Och sist men inte minst - ha kul! :)

Tack så mycket för din tid Samantha, det har varit en glädje att ha dig som praktikant! Henne kommer ni se mer av framöver, eftersom hon kommer att arbeta kvar som timanställd inom just UX-design. Härligt tycker vi! :)